Industrijski park Nova Gradiška d.o.o. za razvoj i ulaganje

Sjedište: II Industrijski odvojak 2, 35400 Nova Gradiška
E-mail: info@ipng.hr
Radno vrijeme: Pon-Pet, 07:00 – 15:00

UPRAVA

Tel./Fax: +385 (0) 35 359 910, +385 (0) 35 359 911

Mob.: +385 (0) 91 335 99 10

CENTAR ZA POSLOVNE I MARKETINŠKE USLUGE

Tel.: + 385 (0) 35 332 000

CENTAR ZA INŽENJERING I TEHNOLOGIJSKE USLUGE

Tel: +385 (0) 35 332 219

Mob.: +385 (0) 98 256 000

 

GFNG 2019. – Kako pokrenuti i financirati poduzetničke ideje

  /  Novosti   /  GFNG 2019. – Kako pokrenuti i financirati poduzetničke ideje

GFNG 2019. – Kako pokrenuti i financirati poduzetničke ideje

U organizaciji Grada Nova Gradiška dana 09.04.2019. je održan 2. Gospodarski forum Nova Gradiška na temu mogućnosti financiranja i poticanja razvoja mikro, malog i srednjeg poduzetništva. Forum je, u Gradskoj vijećnici Grada Nova Gradiška, okupio brojne stručnjake, predstavnike institucija državne i javne vlasti koji su sudionicima, lokalnim gospodarstvenicima i onima koji će to tek postati, predstavili programe i aktualne natječaje za financiranje poduzetništva od lokalne do državne razine.

Ispred organizatora Foruma, sve nazočne pozdravio je gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić predstavivši napore koje grad ulaže za poticanje poduzetništva, a značajno će utjecati na razvoj gospodarstva na području novogradiškom području:

„ Prepoznati smo kao mali grad s velikim idejama. Po zadnjim službenim  podacima, Nova Gradiška je četvrti grad po povećanom broju zapošljavanja u Hrvatskoj, a prvi grad u Slavoniji i Baranji. Naša gospodarska perjanica je Industrijski park u kojem u posljednje vrijeme ima velikih rezultata. Vlada Republike Hrvatske je donijela odluku o  poklanjanju 45 ha  zemljišta Industrijskom parku tako da ćemo imati oko 70 ha zemljišta koje je infrastrukturno opremljeno. Također, jako nam je važno istaknuti da ćemo za godinu i pol biti grad potpuno energetski neovisan.

Kao trenutno najveći projekt za razvoj gospodarstva Nove Gradiške, direktor Industrijskog parka Nova Gradiška Adam Đanić predstavio je Tehnološki inkubator Nova Gradiška:

„Prema ukupnoj vrijednosti od oko 30 milijuna kuna, Tehnološki inkubator predstavlja ujedno i naše najveće pojedinačno infrastrukturno ulaganje u Industrijskom parku Nova Gradiška. Izgradnjom inkubatora – kvalitetne poslovne infrastrukture ukupne površine 5.046 m2, tehnološki orijentiranim poduzetnicima i startup-ovima će se pružiti mogućnost najma proizvodnog i uredskog prostora. Navedeno će im znatno sniziti troškove poslovanja i olakšati njihov razvojni put, a kroz usluge poslovne podrške unutar Tehnološkog inkubatora, moći će ojačati svoju konkurentnost i širenje na tržištu.“

 

Uz prezentaciju Tehnološkog inkubatora Nova Gradiška, na forumu su održane sljedeće stručne prezentacije: Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika Nova Gradiška, predstavila je mjere Grada Nova Gradiška za poticanje poduzetništva, zamjenik župana Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković govorio je o potporama poduzetnicima na razini županije, predsjednik Udruženja obrtnika Nova Gradiška Tomislav Šimić o implementaciji i sinergiji predstavljenih mjera poticanja razvoja poduzetništva, a Ernestina Straga-Šašić o razvojnoj strategiji LAG-a  Zapadna Slavonija te o natječajima u najavi.

O mjerama aktivne politike zapošljavanja govorila je Lidija Feldšar, voditeljica Odsjeka aktivne politike zapošljavanja u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Slavonski Brod, Boris Čagalj, voditelj Područnog ureda razvitak za Slavoniju i Baranju, Hrvatske banke za obnovu i razvitak, je predstavio mogućnosti  financiranja malih i srednjih poduzetnika iz EU fondova, a Mario Turalija, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a i Rade Dubreta, ravnatelj sektora  za bespovratne potpore-poduzetništvo HAMAG-BICRO-a o prijavama i provedbi projekta.

Forum su zaključili predstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Neven Kos,  načelnik sektora za EU programe u poduzetništvu te Sani Ljubunčić, načelnik sektora za investicije i poduzetničku infrastrukturu, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, koji su govorili o aktualnim EU natječajima za poduzetnike.

Rezultat uspješno održanog foruma su mnoštvo korisnih informacija za poduzetnike i one koji se tek planiraju otisnuti u poduzetničke vode, a zamjenica gradonačelnika Grada Nova Gradiška Ivana Trupina istaknula je da vjeruje kako će Gospodarski forum Nova Gradiška postati tradicionalno mjesto sastajanja koje će poduzetnicima pružiti podršku u izazovima s kojima se susreću s ciljem rasta i razvoja poduzetništva u istočnom dijelu Hrvatske.

X