Industrijski park Nova Gradiška d.o.o. za razvoj i ulaganje

Sjedište: II Industrijski odvojak 2, 35400 Nova Gradiška
E-mail: info@ipng.hr
Radno vrijeme: Pon-Pet, 07:00 – 15:00

UPRAVA

Tel./Fax: +385 (0) 35 359 910, +385 (0) 35 359 911

Mob.: +385 (0) 91 335 99 10

CENTAR ZA POSLOVNE I MARKETINŠKE USLUGE

Tel.: + 385 (0) 35 332 000

CENTAR ZA INŽENJERING I TEHNOLOGIJSKE USLUGE

Tel: +385 (0) 35 332 219

Mob.: +385 (0) 98 256 000

 

Potpisan ugovor za projekt CEKOM, ukupne vrijednosti 119.203.236,94 kuna

  /  Uncategorized @hr   /  Potpisan ugovor za projekt CEKOM, ukupne vrijednosti 119.203.236,94 kuna

Potpisan ugovor za projekt CEKOM, ukupne vrijednosti 119.203.236,94 kuna

U prostorijama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta dana 04.svibnja 2020. godine potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Centar kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška ukupne vrijednosti 119.203.236,94 kuna. Svrha ovog projekta je unapređenje konkurentnosti poslovnog sektora i regije zapadne Slavonije uspostavom istraživačko – razvojne infrastrukture i povećanim ulaganjem u razvoj novih proizvoda i usluga zasnovanim na RDI aktivnostima. Provedba projekta započinje 01. srpnja ove godine. U razdoblju od 4,5 godine od početka realizacije projekta kroz provedbu 7 kolaborativnih istraživačko – razvojnih projekata planiran je razvoj i komercijalizacija 7 inovativnih proizvoda novih za tvrtke i tržište, nova zapošljavanja visokoobrazovane radne snage, zaštita intelektualnog vlasništva, povećanje ulaganja privatnog sektora u RDI za 150% što će doprinijeti rastu prihoda tvrtki partnera, rastu zapošljavanja te osnivanju 25 novih tehnološki orijentiranih tvrtki.

U provedbi projekta Centar kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška sudjeluje ukupno 7 partnera – Industrijski park Nova Gradiška d.o.o., Klimaoprema d.d., Migautomatika d.o.o., Hladni val d.o.o., Altpro d.o.o., Inin informatički inženjering d.o.o. i Strojarski fakultet Slavonski Brod te 2 suradnika na projektu – Atlantic Aminolabs d.o.o. i Clarum d.o.o. U prvom dijelu provedbe projekta predviđena je izgradnja poslovne građevine na površini od 3.074 m2 u vrijednosti od 41,5 milijun kuna te opremanje laboratorija za 3D tehnologiju, laboratorija za visokobrzinsku obradu metala, laboratorija za toplinsku obradu, laboratorija za automatizaciju i robotiku te kupnja informatičke opreme u vrijednosti od 28 milijuna kuna. U financiranju provedbe projekta sudjeluju partneri i nositelj projekta – Centar kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška d.o.o. s 20% od ukupnih prihvatljivih troškova projekta, dok su preostalih 80% bespovratna sredstva dobivena putem natječaja ˝Podrška razvoju Centara kompetencija˝ iz Europskog fonda za regionalni razvoj na koji je projekt prijavljen još u kolovozu 2017. godine. Ukupno je dodijeljeno 78.150.531,29 kn bespovratnih sredstava.

Da je Nova Gradiška mali grad s velikim idejama dovoljno govori kako je Grad Nova Gradiška do sada proveo preko 500 milijuna kuna projekata sufinanciranih EU sredstvima. Trenutno su u provedbi i pripremi projekti vrijednosti više od 167 milijuna kuna. Važnost ulaganja u razvoj znanja i tehnologija glavni su pokretači modernih ekonomija, ključ konkurentske prednosti upravo leži u razvoju RDI projekata. Nova Gradiška se nalazi među boljim gradovima koji se baziraju na poduzetništvu i prepoznao je ovaj projekt kao ključ uspjeha za razvoj budućih investicija.

Posebno je važno istaknuti kako je samu prijavu projekta samostalno pripremala lokalna razvojna agencija Grada Nove Gradiške – Industrijski park Nova Gradiška d.o.o. s čime je pokazano da i mali gradovi poput Nove Gradiške imaju visokostručne ljudske kapacitete potrebne za pripremu vrlo složene projektne prijave na jedan od najzahtjevnijih natječaja objavljenih u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. O složenosti natječaja i projektnih prijava govori i informacija kako je evaluacija projekata od strane nadležnih tijela trajala gotovo 3 godine. Da se razvoj gospodarstva jednog Grada može temeljiti upravo na projektima sufinanciranim iz fondova EU govori da je Industrijski park Nova Gradiška d.o.o. do sada osigurao više od 115 milijuna kuna bespovratnih sredstava, te potakao ulaganja više od 171 milijun kuna.

Industrijski park Nova Gradiška d.o.o. trenutno provodi projekt Tehnološki inkubator vrijednosti 29,8 milijuna kuna, koji je u svojoj završnoj fazi te koji uključuje izgradnju i opremanje ukupno 55 uredskih i proizvodnih prostora za tehnološki orijentirane i novoosnovane tvrtke na površini od 3.800m2; a na istoj čestici krajem ove godine planiran je i početak izgradnje poslovne zgrade CEKOM-a za napredno inženjerstvo N. Gradiška. Sinergijom ova dva projekta poduzetnicima na širem regionalnom području pružit će se visokokvalitetna poslovna te razvojno – istraživačka infrastruktura uz poslovnu podršku koju pružaju djelatnici IPNG-a d.o.o. kroz odjel poslovnih i marketinških usluga. Na taj način omogućit će se jačanje konkurentnosti poslovnog sektora u regiji, podupirat će se poduzetništvo temeljeno na znanju i novim tehnologijama, jačat će izvozna orijentiranost tvrtki i konkurentnost na međunarodnom tržištu, stvorit će se preduvjeti za otvaranje kvalitetnih radnih mjesta, a što će sve zajedno doprinijeti pametnom i održivom regionalnom razvoju Slavonije.

X